Přednáška o houbách spojená s ochutnávkou houbových specialit a ochutnávkou hub ve sladkokyselém nálevu, 9. 3. 2013
Nový rok 2013 jsme zahájili opět akcí pro veřejnost. Před samotnou akcí, která byla naplánována na 9. března 2013, proběhlo několik organizačních schůzek. Museli jsme se dohodnout na tom, jak bude akce probíhat, kdo bude za co zodpovědný, která jídla se budou podávat a kdo je připraví. Stěžejním úkolem bylo sehnat maso na zvěřinový houbový guláš, což se ujala Vlaďka, která od Tondy získala srnčí a kančí maso.
Tento den byl významný, protože obnovený mykologický kroužek uspořádal velkou mykologickou akci, které se zúčastnilo neuvěřitelných 130 návštěvníků. Program houbařského odpoledne se skládal ze dvou částí. V první části, která byla nejdůležitější, si návštěvníci vyslechli přednášku s promítáním fotografií vzácných hřibovitých hub, kterou přednesl renomovaný přerovský mykolog Jiří Polčák. Zájemci se seznámili nejen s pravými hřiby dubovými, smrkovými a borovými, ale i s hřiby vzácnými, jako je královský, bronzový, medový, trpký, romský, růžovnik a další. Dozvěděli se také o jedovatých nebo nejedlých hřibech, jako je hřib satan.
Druhá část byla náročná na chuťové pohárky – návštěvníci degustovali houby ve sladkokyselém nálevu. Do soutěže se přihlásilo 37 vzorků, a zúčastnili se nejen houbaři z Nivnice, ale i z Holiče, Lukova, Přerova, Slavkova a dokonce až z Týna nad Vltavou. V poslední části akce následovalo přátelské posezení u dobrého pití a jídla z hub. Návštěvníci si mohli vybrat z různých houbových specialit: guláš s václavkami, zvěřinový houbový guláš, topinky s houbovou směsí, nivnický kuba, houbová tlačenka, těstovinový salát s houbami, houbový štrůdl a houbová bábovka.